Markku Lehtola

with Ei kommentteja

Markku Lehtola on kokenut tutkivan journalismin toimittaja YLE:stä. Hän on eläkkeellä mutta on siirtynyt vapaaksi kokeneeksi toimittajaksi tutkimaan sitä, onko median antama tieto oikeaa vai kerrotaanko suomalasille joko heikoista lähteistä saatua tietoa tai jopa muunneltua totuutta.

Markku Lehtolan julkaiseman raporttisivuston alkukirjoituksesta lainaten seuraavaa:

Valemedia vai mediavale – korjaako valtamedia omat virheensä? Entä mitä siihen sanoo JSN?

Sananlaskun mukaan valhe ehtii puoleen väliin maapalloa ennen kuin totuus saa housut jalkaansa. Sanonta sopii hyvin tähän päivään, jossa trollit, huhut ja provokaatiot herättävät kiihkeää keskustelua lehtien keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Samalla se antaa myös ymmärtää, että valheet ja virheelliset tiedot on pysäytettävä alkuunsa korjaamalla ne oikeiksi. Jos virheellisten tietojen annetaan elää, ihmiset siteeraavat niitä totena vielä pitkään sen jälkeenkin, kun ne on virheelliseksi osoitettu.

Journalismi pyrkii totuudenmukaiseen viestintään, joten journalismissa virheellisten tietojen korjaamiseen suhtaudutaan vakavasti. Näin ainakin sanotaan. Esimerkiksi tämän vuoden maaliskuussa julkaistussa valtamedian kannanotossa valemediaa vastaan yli 20 valtamediaa edustavaa päätoimittajaa korostivat virheiden oikaisemisen merkitystä: ”Otamme jatkossakin vastuun julkaisemistamme uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta.”

Hänen blokiaan voi seurata sivultamme. Hän on myös julkistanut raportin tutkimistaan kirjoituksista seuraavassa sivustossa.